
Rosor med historia, egen nypotatis och det sköna i att få riva upp ogräs då man har en dålig dag lockar trädgårdsentusiaster. Trädgårdsskötsel är en givande men tidskrävande hobby.
På tisdagskvällen samlades trädgårdsentusiaster från Borgå trädgårdsförening för att sköta om rosorna i rosariet vid Borgå sjukhus. Rabatterna ska rensas och rosorna klippas, något föreningsmedlemmarna gärna tar sig an.
Märtha Vesterback är välutrustad inför kvällens prövning. Hon drar på sig ett par beige tjocka handskar med rosenbroderier. Handskarna räcker henne ända upp till armbågarna.
- Jag ska ta mig an en ros som heter Juhannusmorsian (Midsommarbruden) som inte blivit omskött på länge. Den är risig och taggig och besvärlig, därför har jag de här handskarna på mig, säger Vesterback.
Rosen har blommat i ljusrött strax efter midsommar. Nu är den stora busken utblommad och gamla torra kvistar ska klippas bort.
För att nå de innersta kvistarna måste Vesterback sträcka sig in i busken så att halva hon försvinner bland bladen. Handskarna kommer väl till nytta bland taggarna.
Rosor med historia
Vesterback har hållit på med trädgårdsskötsel i hela sitt liv.
- Det som växer ska skötas om, och så har man ju sådan psykisk glädje av det, säger hon.
Det är inte bara själva rensandet och planterandet som är viktigt för Vesterback. Varje blomma har sin egen historia.
Rosen Königin des Nordens, eller Nordens drottning, har ursprungligen vuxit vid ett torp på Emsalö, och moderplantan finns där fortfarande. En annan ros, Pickala, har sitt ursprung på Pickala gård.
Vi går förbi en buske med en vackert ljusröd ros med röda strimmor, Rosa Mundi. Den kallas också Polkagrisros, men det namnet skulle inte Vesterback använda.
- Det sägs att den är mycket gammal. Enligt en historia var det en kung i England som hade en älskarinna som hette Rosamunde. Drottningen fick reda på det och gick till den unga flickan och sa att hon har två alternativ: dolk eller gift. Vilken Rosamunde valde berättar inte historien, men det sägs att kungen varje år smyckade hennes grav med den här rosen. Därför heter den Rosa Mundi, inte Polkagrisros.
Färgkombinationer
Mia Tallsten-Lind håller också på med att klippa av gamla kvistar med utblommade knoppar.
- Trädgårdsskötsel är alldeles härligt. Det ger mening åt livet. Jag har själv en stor trädgård och varje dag går jag runt i den och tittar. Rosor är något nytt jag är här för att lära mig mer om, säger Tallsten-Lind.
Hon berättar att det har börjat dyka upp en och annan rosenbuske också i hennes trädgård.
- Jag har hållit på med min trädgård i tjugo år. Nu är det mest bara att njuta av det jag satt ner tid på.
Det finns ändå alltid någonting att göra. Tallsten-Lind funderar redan på kommande färgkombinationer.
- Jag strävar också efter att där alltid ska finnas någonting som blommar. Jag är lite inspirerad av engelska trädgårdar där man funderar på färger och höjder och blomningstider.
Det ska också rensas en del.
- Men det är ganska terapeutiskt. Man rensar då man känner för det, men cirka en skottkärra per dag blir det. När man ser att man lyckats få en planta att blomma fint känns det bra.
Djurliv och nypotatis
Djurlivet är en viktig del av trädgården. Tallsten-Lind har sett både en grävling och en lo på sin gård.
- Lon blev lika rädd för mig som jag för den!
Nancy Lökfors står bredvid och arbetar med en rosenbuske också hon. Hennes egen trädgård ligger vid sommarstugan. Där är det mest hjortar och harar som står för djurlivet.
- Det är svårt att få äppelträden att växa då någon äter på dem antingen uppifrån eller nerifrån.
Det finns ändå annat ätbart i Lökfors trädgård.
- Jag åt nyligen årets första nypotatisar. Det finns inte något färskare än nypotatis från det egna landet!