
Michael Vuojärvi och Jaana Kolu-Vuojärvi har renoverat Villa Elma på Pernågatan i Lovisa redan i ett år, och en hel del arbete kvarstår. I samband med evenemanget Lovisa historiska hus i slutet av augusti kan allmänheten kika in i huset som renoveras med omsorg.
– Målet är att huset inte ska kännas för nytt efter renoveringen. Det ska fortfarande vara genuint, säger Jaana Kolu-Vuojärvi.
Man ska kunna gå omkring i Villa Elma och känna det gamla husets själ; det är målet.
Murket trä
Efter ett år av mestadels rivningsarbeten ska paret snart börja bygga nytt och fixa golv och tapeter.
Hallen revs ner eftersom träet hade murknat, och på en hel del andra ställen har de gått loss med kofoten. Det är främst Michael som har rivit och byggt, medan Jaana har valt alla färger och tapeter.
Innan paret köpte huset och började renovera det för ungefär ett år sedan var Villa Elma i dåligt skick. Golven var mjuka och täckta av plastmattor. Det såg ut som om tiden stannat någon gång på 70-talet.
– Vi har rivit bort allt gammalt så att vi kunde göra i ordning huset så som vi hade tänkt att det ska se ut.
Bra stämning
Michael Vuojärvi och Jaana Kolu-Vuojärvi var inte oroliga inför renoveringen eftersom huset hade en frisk och ren doft. Ett mögelhus hade haft en annan lukt.
Innan köpet hade paret kört förbi huset tidigare och tänkt att det skulle vara en mysig plats att bo på och de var båda överens efter att de tittat sig omkring. De ville ha Villa Elma.
– Huset gav oss en bra stämning, säger Michael Vuojärvi.
En orsak till att de inte backade för den omfattande renoveringen som väntade var att de redan renoverat andra hus, och de visste vad de gav sig in på.
– Vi kom in på gamla hus lite av misstag. Av någon orsak har det blivit så att jag tycker om att renovera gamla hus, säger Michael Vuojärvi.
– Vi tycker bara om gamla hus, inflikar Jaana Kolu-Vuojärvi.
Arbetet tar inte slut
Att göra en omfattande renovering kräver tid och en rejäl dos tålamod. Husprojektet är heltidssysselsättning och Michael Vuojärvi tillbringar så gott som alla kvällar och veckoslut i huset.
Paret hoppas på att kunna flytta in i september efter att de fått golven och väggarna klara i köket.
Men arbetet tar knappast slut i och med att de flyttar in. Det finns en hel del kvar att fixa.
– Det här arbetet räcker nog hela livet. Men det här är inte bara ett hus, det är vårt hem, säger Jaana Kolu-Vuojärvi.
Det är andan i gamla hus som är speciell, poängterar Michael Vuojärvi.
– Jag skulle inte vilja bo i ett helt nytt hus. Och någon måste ju bo i de gamla husen också.
Snöbollseffekt
Att renovera ett gammalt hus kan innebära oväntade överraskningar. Michael Vuojärvi och Jaana Kolu-Vuojärvi hade känt en stickande lukt i huset men trott att det bara var de gamla plastmattorna som orsakade lukten.
När de började riva såg det att det hade brunnit. Brandskadan på väggen hade bara täckts av skivor och tapet.
Då man renoverar kan det också hända att man blir extra ivrig och river ner mer än man ursprungligen tänkt sig.
– När man börjar riva någonting märker man att man måste riva lite till och sedan har man plötsligt rivit ner halva väggen. Det är en snöbollseffekt, säger Michael Vuojärvi.
Paret säger att beslutet att visa upp huset var ganska självklart.
– Om man har ett hus som är så gammalt som det här och det finns ett evenemang så vill man nog visa upp det.
Besökare kan förvänta sig att se sådant som är färdigt, halvfärdigt och sådant som ännu väntar på att bli halvfärdigt. Förhoppningsvis kan man inspireras av huset och se hurdana lösningar som kan fungera då man renoverar gamla hus.
Evenemanget Lovisa historiska hus ordnas under veckoslutet 26-27 augusti.