
Vi efterlyste bidrag till ett stickprojekt som skulle förena och samtidigt hylla vårt land som fyller 100 år. Tidtabellen var knapp och uppdraget krävande men trots det fick vi in ett trettiotal mönster.
Du kan läsa mer om efterlysningen i artikeln Vill du hjälpa oss förena Finland i ett stickmönster. Genom uppropet önskade vi få in stickmönster som kunde upprepas flera gånger efter varandra och skapa en mönsterrand. Vi hoppades få in både historiska mönster och nyskapade mönster och det fick vi också!
Närmare 30 personer bidrog med ett trettiotal mönster på bland annat björkstammar, lador, badhus och renar. Mönster på granar och svanar förekom i flera varianter och därför valde jag dem till halsvärmaren och pulsvärmarna. Elin valde att göra ett pannband med österbottniska lador.
Alla inkomna bidrag kommer att publiceras i original här på vår webbplats, så fort jag hunnit sammanställa dem till en mönsterbank. Därifrån kan man sedan välja ut vilka mönster man vill använda till sina egna produkter.
För att få ihop snygga helheter omarbetade och justerade vi mönstren vi använde som utgångspunkt till de här tre produkterna. Det måste man göra för att få korrekt antal maskor anpassat efter garn och produkter.
Jag gjorde en kombination av fyra olika bidrag som skickades in. Pilrand av Marianne Wasberg, blomma av Solveig Holm, svanar av Eva-Maria Oksman och granar av Katri Mustonen.
Marianne Wasberg är stickningsmästare i hantverkaregillet Björken och expert på tvåändsstickning. Hennes bidrag är ett så kallat "pilvarv" som består av tre stickade varv som går endera åt höger eller vänster beroende på åt vilket håll man tvinnar trådarna.
Pilvarvet kan stickas på flera olika sätt och omnämns även som "kierreraita" i Laplandsvantarna och karelska vantar. Pilvarvet kan också kallas "Lettisk fläta". Det är ett snyggt sätt att sticka kant på t. ex. vantar eller mössor istället för en mudd.
Både Elin och jag började och avslutade våra arbeten med detta pilvarv. Hur man stickar ett pilvarv kan du läsa om i i artikeln här.
Solveig Holm från Hirvlax skickade in ett bidrag med en blomma i rosa, rött, grönt och blått på vit botten. En sådan blombård finns på de traditionella Munsala-brudvantarna. 1990 vann Solveig tävlingen i att skapa en Nykarlebytröja. I den vinnande tröjan har hon även använt sig av denna historiska blombård.
Jag tog mig friheten att modifiera blomman lite så att den mer ser ut som en näckros för att passa bättre in i helheten i Finland 100 år-mönstret, dock med Solveigs bidrag som utgångspunkt.
Eva-Maria Oksman har själv ritat sitt bidrag med två svanar svängda mot varandra. Eva-Maria bor i Åbo och tycker att hav, skärgård och svanar är ett självklart val för att symbolisera vårt land. Svanarna bildar dessutom nästan ett hjärta mellan sig vilket kan symbolisera kärleken till fosterlandet.
Katri Mustonen från Ii i kajanaland skickade in ett bidrag med en bård av granar med inspiration från landskapsvapnet där hon bor.
Vill du sticka halsvärmaren som jag skapade med utgångspunkt från dessa fyra bidrag hittar du mönstret häroch vill du sticka pulsvärmarna som matchar till halsvärmaren så hittar du det mönstret här..
Elin valde att sticka en lada från bidraget som skickades in av Marina Haapaniemi i Pörtom. Marina älskar slätterna i österbotten med lador i långa rader och gjorde en mönsterrand med olika stora lador i grått på orange botten. Elin förenklade bidraget något till sitt pannband.
Vill du sticka Elins pannband med en kombination av Mariannes och Marinas bidrag hittar du mönstret här.
Inspirationen till det här projektet fick jag när jag tänkte på alla vackra tröjor som stickats på olika orter runtom i vårt land och på landskapsvantarna som likaså representerar olika delar av vårt land. Jag ville göra något som förenar hela Finland och önskade därför höra era åsikter och förslag.
Det är svårt att skapa fungerande stickmönster så det var ingen lätt uppgift ni fick. Mångfalden och färgrikedomen i bidragen ni skickade in överraskade positivt och alla mönster kändes verkligen relevanta och representativa. Vi önskar att allas bidrag hade fått plats i en och samma produkt. Det kunde ha gått att ordna om jag stickat med mycket smala stickor och riktigt tunnt garn men här kom tidsaspekten emot. Det tar länge att sticka mönster och ju tunnare garn och ju fler maskor desto mer tidskrävande. Tack vare era bidrag blev det ändå bra slutprodukter. Vi kommer säkert att göra fler samarbeten i framtiden!