
Karvsnitt är en dekorationsteknik inom trähantverk. Karvsnitt baseras mestadels på geometriska mönster som skärs in i trä med hjälp av en för ändamålet speciell kniv eller en mycket vass och tunn täljkniv.
Tekniken i sig används oftast för att dekorera t.ex. smyckesskrin, ramar, svepaskar. Genom att dekorera med sniderier får man på ett lätt sätt en enkel produkt att se påkostad och exklusiv ut. Karvsnitt är utmärkt för den som inte har tillgång till en verkstad eller ett snickeri, då man bara behöver utgångsmaterialet och ett skärverktyg. Karvsnitt kan man syssla med hemma i köket - det dammar inte och resulterar bara i ett dekorerat föremål och lite flisor som lätt går att sopa upp.
Beskrivningen är gjord av slöjdlärarstuderande Johan Lindqvist och Philip Holm.
Du behöver:
- en vass kniv (Det finns speciella knivar för karvsnitt men det går också att använda en mattkniv med stadigt handtag.)
- trävirke i önskat format (mjuka träslag är att föredra, t.ex. asp, lind och björk)
- passare, linjal och penna
- sandpapper
- brynstenar för vässning och polering av kniven
Gör så här:
Börja med att planera mönstret. För inspiration kan man söka på nätet med sökorden ”chipcarving patterns”.
När man är nöjd med sitt mönster för man över det på produkten.
Säkerställ att kniven är sylvass innan du börjar skära i träet. Kniven bör brynas med ungefär 10 minuters mellanrum.
Det finns tre olika huvudtyper av snitt inom sniderier: tresnitt, raka skär och böjda skär. Med dessa tre kan man mer eller mindre skära ut vilka mönster som helst. I princip håller man alltid kniven i 65° vinkel, vilket leder till att olika breda snitt blir olika djupa. Här får man känna och pröva sig fram till det som ger bästa resultat.
Ta stöd med handen på materialet. Använd andra handen som hjälp till att skjuta på kniven för att minska risken för misstag. Man strävar alltid efter att enbart skära ett snitt per linje, för att få ett så rent snitt som möjligt. När mönstret är klart putsas det lätt med sandpapper för att få bort eventuella blyertsrester. Ytbehandling görs efter behag. Här är olika typer av träoljor/vaxer lämpliga.