
Södra Finlands enda fortfarande aktiva ysteri, Porlom mejeri, släppte i början av oktober en ny produkt gjord helt utan mjölk. På en månad har den redan hittat sina användare.
Ute på landsbygden i Lappträsk finns en by som heter Porlom. Ett av de största husen i byn hört till Porlom mejeri, ett företag som redan har 96 år på nacken. Trots att mejeriets verksamhet helt snurrar kring mjölkprodukter, har man nu tagit steget ut från sin komfortzon och lanserat en ”ost” utan mjölk.
På marknaden finns en del ostliknande, mjölkfria produkter, men de är gjorda i Storbritannien, Förenta staterna eller i Tyskland. Porlom mejeris VD Kari Ollikainen känner inte till att någon annan i Norden skulle tillverka veganisk ost.
Personer som kallar sig veganer avstår förutom från kött också från produkter som bland annat är gjorda på mjölk. Det betyder att osten försvinner från tallriken.
- Eftersom produkten inte innehåller mjölk får vi inte kalla den ost, men den är väldigt lik ost på alla andra sätt, säger VD Kari Ollikainen.
Han berättar att ”osten” genast väckt mycket uppmärksamhet både hos konsumenter och också i storkök. Tiden verkar ha varit den rätta för att släppa produkten på marknaden.
Ollikainen säger att företag hela tiden måste hitta på nya produkter så de beslöt sig för att testa den mjölkfria osten. De kan tillverka den med de maskiner de har, utan större investeringar.
- Vi släppte den möjligtvis lite för tidigt på marknaden. Produktutvecklingen fortsätter ännu och vi hoppas att den hittat sin slutgiltiga form senast under våren.
”Porlammin Vege – används som ost” står det på förpackningen. Förutom att produkten inte får kallas ost, smakar den inte heller som ost. Kokosolja och modifierad stärkelse hör till huvudingredienserna. Men till konsistensen är den ändå som en ost; den kan rivas med ett rivjärn eller skivas med osthyvel.
- Efterfrågan på den här sortens produkter ökar hela tiden. Vi är beredda att öka sortimentet efter efterfrågan. Vi kommer bland annat att lansera en ny smak, säger Ollikainen.
Porlom mejeri har redan fått in en hel del respons på ”osten” och Ollikainen säger att det till 95 procent har varit positivt.
- Feedbacken uppmuntrar oss att fortsätta jobba med produkten.
Målet är att kunna exportera Porlammin Vege till andra europeiska länder.
Ostbranschen är tuff enligt Kari Ollikainen, trots att finländarna äter 27 kilogram ost per person i året. Det är en ökning på runt 11 kilogram från millennieskiftet.
- Men vi tror på framtiden. Vi har alltid trott det, det är väl därför vi är det enda ysteriet kvar i södra Finland som tillverkar hårda ostar.
Mejeriet anställer 24 personer, och några fler under bråda tider, exempelvis inför julen.
Arla har hittills hyrt en del av byggnaden för förvaring, men från och med årsskiftet kommer Porlom mejeri att själv utnyttja det för sin verksamhet.