Clik here to view.

Anni Vanhanen i Larsmo är blind men aktiv på många sätt i samhället. Hon behöver assistenter för att klara sig i vardagen men alltid finns det inte möjlighet till assistenthjälp.
Ifall Anni Vanhanen besöker en butik utan assistent är hon beroende av personalens hjälp. Diskriminerings-och jämställdhetsnämnden undersöker fall där butiker vägrat ge service åt synskadade utan personlig assistent.
Varierande inställning
Yle Österbotten testade läget i två butiker tillsammans med Anni Vanhanen, dels S-market i Annis hemkommun Larsmo, dels Prisma i Jakobstad. Bemötandet i de båda butikerna var helt olika när Anni besökte butiken utan assistent.
I S-Market i Larsmo fungerar servicen utan problem och ett butiksbiträde hjälper Anni att plocka varor i korgen. Prisma i Jakobstad meddelade Anni i slutet av september att hon måste ha en assistent med sig i fortsättningen, det finns inte personal som kan hjälpa med uppköp i butiken.
I båda fallen gick Anni ensam in i butiken och bad om hjälp med att göra inköpen i butiken.
S-Market i Larsmo
S-Markets butikschef i Larsmo heter Joni Rintaniemi och enligt honom är det inga problem, det finns hjälpatt få i butiken även om Anni kommer utan assistent.
- Jo, det kan man absolut få, enligt våra resurser hjälper vi alla kunder så mycket vi kan om vi har tid, säger Joni Rintaniemi.
Kan man få hjälp även om det skulle ta en halvtimme att plocka varorna i kundvagnen?
- Det kan man absolut få, det funkar enligt våra resurser.
- Jag ger tio plus åt butiken i Larsmo, säger Anni Vanhanen.
Prisma i Jakobstad
Anni Vanhanen har tidigare besökt Prisma i Jakobstad utan assistent men i slutet av september blev det stopp. Personalen vid informationsdisken meddelade henne att det kommit order uppifrån att hon måste ha en assistent med sig när hon gör uppköp. Det här beskedet upprepades när Anni besökte Prisma på nytt den 3 november.
- De sade att de har fått order av Prismachefen att de inte kan hjälpa, jag måste ha en assistent med mig.
- Det har egentligen gått bra i butikerna förutom i Prisma i Karleby, där har man inte alls velat ställa upp, plötsligt kom det order uppifrån också i Prisma i Jakobstad att man inte har resurser, säger taxichauffören Håkan Henriksson i Jakobstad som ofta kör kunder till olika butiker och ser hur systemet fungerar.
Harri Riikola är butikschef på Prisma i Jakobstad och vill inte vidkännas att han direkt gett order till personalen att det är den synskadades assistent som skall hjälpa till med inköpen, inte personalen.
Enligt Anni Vanhanen är det det svar hon fått vid informationsdisken på Prisma i Jakobstad.
- Nog finns vi här för kunderna, det hör till vardagen att visa och hjälpa men om det är bråttom kan det bli lite sämre, säger Harri Riikola.
När skall man handla på Prisma i Jakobstad som synskadad om man vill ha hjälp av personalen med inköpen?
- I början av veckan och på förmiddagen, då är det lugnare men det finns ingen speciell personal som går runt och gör inköp med kunden.
K-butik i Rovaniemi har anmälts
Anni Vanhanens upplevelse är inte unik. Ett liknande fall i Rovaniemi anmäldes i somras till diskriminerings- och jämställdhetsnämnden. Det är Matti Hokkanen som fört sina erfarenheter från en K-butik i Rovaniemi till nämnden för prövning.
Matti Hokkanen är blind från födseln liksom Anni Vanhanen. Matti försöker klara sig så långt det bara är möjligt på egen hand i samhället, han vill leva ett så självständigt liv som möjligt.
- Jag anser att det hör till grundkundservicen i en butik att vid behov assistera handikappade i alla situationer och under alla öppethållningstider, säger Matti Hokkanen.
- Man kan inte leva i den fantasin i butiken att man måste anställa skild personal för ändamålet.
Matti Hokkanen hoppas att nämnden ger sitt svar före årsskiftet.