
Varken hälsokostens partihandel eller Finlands största hälsokostkedja Life känner igen sig i Eviras beskrivning av hälsobutiker som struntar i regler. Enligt partihandelns förbund ligger det stora problemet i utländska nätföretag.
Jukka Ropponen, vd för Naturproduktgrossisternas förbund, anser att finländska företag är bra på att följa reglerna.
- De största problemen dyker upp då utländska nätbutiker försöker få finländare att beställa deras produkter. Ofta utlovas gratis testprodukter men i verkligheten handlar det om en fortgående beställning och en överraskningsräkning för kunderna, säger Ropponen.
Oiva-systemet ska hjälpa konsumenterna
Också Mika Rönkkö, vd på Hälsokosthandlarnas Riksförbund, berömmer övervakningen av hälsobranschen i Finland.
Hälsobutikerna övervakas av kommunens hälsoinspektörer som granskar både marknadsföring och prismärkning samt att hälsopåståendena följs. I och med det nya Oiva-systemet kan konsumenten på nätet kolla upp hurdant betyg ens hälsobutik fått under inspektionerna.
- Det här har Finland gjort bra. Det skapar ett tryck på hälsobutikerna som måste se till att allting är i skick säger Rönkkö.
Partihandeln lägger upp ramarna för marknadsföringen
Yle Nyheter hittade ändå flera produkter som säljs vid finländska nätbutiker och vars hälsopåståenden inte godkänts av EU.
- Säkert är det möjligt att hitta den här typens fall. Hälsopåståenden gäller ju aldrig enskilda produkter utan de ämnen som produkten innehåller. Speciellt om produkten har flera ingredienser finns det säkert en del som använder sig av godkända hälsopåståenden medan andra inte nödvändigtvis inte gör det, säger Ropponen vid Naturproduktgrossisternas förbund.
Ansvaret för vad det står på etiketter och i broschyrer och produktbeskrivningar ligger hos partihandeln. Butikerna bär anvaret bara om de gör fel i sin egen marknadsföring.
Enligt Ropponen kan inte partihandeln aktivt följa med hur alla återförsäljare marknadsför sina produkter, men om oklarheter dyker upp tar förbundet tag i saken.
- Om det är ett av våra medlemsföretag diskuterar vi med dem hur marknadsföringen ska rättas till, säger Ropponen.
Inget som liknar de svenska övertrampen har avslöjats i Finland
SVT avslöjade tidigare i oktober att biträden i flera hälsobutiker rekommenderar hälsokost som botemedel mot sjukdomar, vilket är olagligt i både Finland och Sverige. Som en följd av SVT:s granskning lovade landets största hälsobutikskedja, Life, att ändra sin nätutbildning.
Mika Laasonen, vd för Life i Finland, nåddes snabbt av SVT:s nyhet. Han säger att sådana övertramp inte förekommit i Finland.
- Det som kom upp i Sverige, där försäljare talade om botande egenskaper hos hälsokosten är definitivt förbjudet. Och det understryker vi tydligt i vår utbildning, säger Laasonen.
Utbildningen i finländska Life-butiker förändras inte
Life-butikernas utbildning koordineras delvis mellan de Nordiska länderna via en takorganisation, Life-akademin. Innehållsmässigt skiljer sig personalutbildningen i de olika länderna en aning.
Någon orsak att ändra på utbildningen i de finländska butikerna ser Laasonen inte.
- Vi har inget direkt behov av att förändra utbildningen eftersom den redan tar upp de här frågorna.
Laasonen ska den här veckan resa till Sverige, bland annat för att diskutera utbildningsfrågorna inom Life-kedjan.
Han poängterar att också den svenska utbildningen tar upp vikten av att man följer de officiella hälsopåståendena och att det inte är tillåtet att lova kunderna att produkterna botar sjukdomar.
- Jag skulle tro att det mer handlar om att understryka de här frågorna, så att inga oklarheter uppstår, säger Laasonen.