
Att träna rätt kan kännas svårt, särskilt om du nyss kommit igång med träningen. PT:n Niclas Wiitala hjälper dig att undvika de vanligaste fallgroparna.
1. Du tränar för hårt för tidigt
– Det är ett vanligt fel som många gör. Man vill ha snabba resultat och kör noll till hundra direkt, säger Niclas.
Tränar man för hårt så orkar man kanske hålla på i en eller två månader innan det blir stopp.
– Börja hellre ganska mjukt, en till två gånger i veckan och få in det i din vardag. Man vill ju få till stånd en livsstilsförändring och inte bara snabba resultat, säger han.
2. Du äter för lite
Då du börjar träna kanske du samtidigt lägger om din diet och försöker äta hälsosammare. Men det här kan också leda till att du inte få i dig så mycket näring som du borde. Hur vet man att man äter tillräckligt?
– Då man börjar träna så behöver man ju mera energi för att orka, säger Niclas.
Man ska äta normalt, men helst flera mindre mål under dagen. Att äta med tre timmars mellanrum är ingen dum regel enligt honom.
– Ät en stadig frukost, ha med dig ett mellanmål. Ät lunch, ett mellanmål till, middag och ett lättare kvällsmål, säger han.
En proteinshake eller – stång kan vara okej som ett mellanmål, men det är inget man ska ersätta riktiga måltider med.
3. Du tränar för ensidigt
När man äntligen har hittat sin grej finns det en risk för att man kör samma träning varje gång.
– Spring inte alltid ett maxlopp, eller intervaller. Det kan vara bra att också ta långa och lugna löprundor varvat med intervallträning ibland, säger han.
Om du storgillar just löpning är det ändå bra att varva med muskelträning ibland, men det här betyder inte att du behöver skaffa ett gymmedlemskap.
– Man kan bra träna muskerna i samband med löpningen genom att stanna och göra några knäböj och pushups. Och det går bra att träna muskulärt hemma med den egna kroppsvikten som motstånd, säger Niclas.
4. Du har fel utrustning
Nu när snön börjat smälta vill allt fler ta sig ut i löpspåret. Att välja rätt löpskor är ändå inte alltid lätt, hur ska man veta om priset bara beror på märket eller om de faktiskt är bra?
– Alla har olika fötter med olika behov och vissa kan till exempel behöva pronationsstöd i sina skor, säger Niclas.
I de flesta idrottsaffärer kan man idag kolla sin fotbotten och se vilka sorts skor som passar bäst.
– Be om hjälp! Det är billigare än att senare behöva kolla upp knäproblem eller liknande. Bra utrustning är en billig investering, satsa på ett par bra skor om du ska löpa mycket, säger han.