
Dax att flytta in! Vi har kommit till den tiden på året när våra småfågelvänner återvänder från varmare länder eller annars bara skall bygga bon.
Naturen har sitt kretslopp och vi hjälper till. Och vi är många som hjälper till, både studerande på Yrkesakademin i Vasa och elever i Gerby skola. Det finns en miljon sätt att bygga holkar på - det här är ett.
Våra Strömsöholkar
Det är inte så svårt att bygga en fågelholk bara man har lust och så behöver man naturligtvis lite grejer. Väggar och botten till våra holkar gjorde vi av en skiva som heter OSB faner. OSB faner är en förhållandevis billig skiva gjord av träspån. Taket gjorde vi av vattenfast faner. Den vattenfasta fanerskivan vi använde är 15 mm tjock. OSB skivorna som vi använde är 12 mm tjocka. Vi använde en 30 mm borr att göra ingångshålet med och nitar och spikar för att sätta ihop väggar och golv. Vi skruvade fast en fanerbit på undersidan av taket för att hålla taket på plats. Våra holkar skulle upp på en vägg så vi använde skruvar men om man vill hänga dem i ett träd är det bra att hitta på en annan lösning.
Holkens mått:
- Fram och bakvägg: 270 x 130 mm ( taklutning 45 grader)
- Sidorna: 120 x 195 mm
- Botten ( golv): 120 x 130 mm
- Tak i två delar: 120 x 160 och 130 x 160
Stort tack till byggargänget på Yrkesakademin som grejade ihop alla 50 holkar på nolltid och tack till barnen i Gerby skola som hjälpte till att få färg på en stor del av våra holkar. Fint jobbat! Vi väntar alla på småfåglarna och på våren som är på väg.
Läs också:
Bättre en holk för många än en för få
Varför behöver vi en miljon fågelholkar?
Registrera din fågelholk här!