Quantcast
Channel: Svenska Yle | Strömsö
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3447

"Mest ekologiskt att odla själv"

$
0
0

Inomhusodlingar gör det möjligt att njuta av gröna, ätbara växter året om. Butikens krukörter håller vanligtvis inte i många dagar hemma. Olika inomhusodlingar lovar längre livslängd för krukörter, utan besvär.

I framtiden odlar man nära den plats där man konsumerar. Det säger Janne Loiske, formgivare och en av grundarna av Plantui Smart Garden.

- Vikten av närproducerat och så kallade "urban gardens" ökar. Vi tror på närmat, långa transportsträckor gör varken gott åt växten eller dess smak.

När man gör saker tillräckligt enkla hakar folk på. Det mest ekologiska är ju att odla själv.― Janne Loiske

Loiske stötte på en inomhusodling när han besökte USA år 2007. Tre år senare presenterade Plantui sin egen, första inomhusodling. Men ännu då var tiden inte riktigt mogen för företagets produkt, som går ut på att själv odla örter, sallad och ätbara blommor från frö till växt.

Plantui Smart Garden
Plantuis Smart Garden-inomhusodling. Plantui Smart Garden Bild: Hasselblad H4D / Plantui

Efter en hel del vidare utveckling lanserade företaget sedan sin nuvarande inomhusodling år 2014. En odling som ska intressera och lära barn att odla är på kommande till näst.

- Först och främst måste man skapa förhållanden som är gynnsamma för växten, berättar Loiske. Det handlar om rätt mängd av rätt slags ljus. Växter behöver också olika mängder vatten i olika växtskeden.

Dessutom behöver växter vila. Loiske vaknar till att lamporna i hans testodlingar hemma tänds varje morgon.

- Vilka växter som klarar sig bäst är individuellt. Vi har hört oss för hos växthus- och ekoodlare om vilka växter som växer bäst. Men till exempel bara av basilika finns det flera olika sorter.

Loiske tror starkt på att det egna odlandet kommer, om inte till alla människors hem så åtminstone till städerna och närkvarteren.

- När man gör saker tillräckligt enkla hakar folk på. Det mest ekologiska är ju att odla själv.

Tre inomhusodlingar i test

Kungskonsumenten testade tre inomhusodlingar, Fiskars Kitchen Garden Basic, Tregrens Herbie Indoor Garden och Zengrows Kitchen Garden. De skiljer sig från Plantuis produkt så till vida att deras huvudsakliga uppgift är att hålla butikens färdiga krukörter fräscha. Men det går också att odla örter från frön med testodlingarna.

För testet valde man ut större modeller av tillverkarnas inomhusodlingar, som rymmer uppemot sex stycken örter på en gång. Inomhusodlingarna går på el. Den enda mullen som behövs följer färdigt med butiksörterna.

Testet utvärderade hur lätta och hur praktiska inomhusodlingarna är att använda. I det avseendet lyckades de, för testgruppen på tre personer blev väldigt förtjust i manickerna. Alla testodlingar gjorde att örterna höll sin arom väl och spred en ljuvlig doft, tyckte en testperson. Men testgruppen upptäckte också stora skillnader mellan de olika maskinerna.

Kungskonsumenten testar inomhusodlingar
Kungskonsumenten testar inomhusodlingar Bild: Yle / Stelios Tsivourakis

Cirkulerande vatten bäst för växterna

På de första platserna i testet kom Tregrens Herbie Indoor Garden och Zengrow Kitchen Garden, som grundar sig på vattenodling. Tregren har en pump som gör att vattnet cirkulerar från vattenbehållaren till örternas rötter. I Zengrow-odlingen rinner vattnet från locket till krukorna och längs rötterna tillbaks i behållaren.

Testgruppen upplevde att det rinnande vattnet gav bättre resultat än Fiskars Kitchen Garden Basic. I den häller man vattnet på bottnet. Kupan skapar sedan växthusliknande förhållanden, åtminstone enligt tillverkaren.

En sak som också kan ha påverkat hur örterna växte är växtnäring. Till odlingarna som fungerar på pump lade man till tillhörande växtnäring i vattnet. Det gjordes med tre veckors mellanrum för Tregren och med två veckors mellanrum för Zengrow.

Fiskars-odlingen har också ett ljus som skiljer sig från de andra. LED-lampan är inne i manicken, mitt i örterna. Det händer lätt att örterna växer runt ljuspinnen. De växer också in i varandra och blir emellan luckan på kupan. I Tregren och Zengrow är lampan ovanför örterna.

Växter med stora blad funkar bra

Testgruppen skulle odla basilika, mynta och rosmarin i sina inomhusodlingar. Basilika, mynta och andra växter med stora blad klarade sig bäst i alla maskiner.

Koriander trivdes inte i någon odling, enligt en testperson speciellt inte i Fiskars-odlingen. Tre månader gammal basilika och mynta växte däremot så det knakade i just den inomhusodlingen. Vidare levde rosmarinen med nöd och näppe och dillen, koriandern och persiljan dog på några dagar.

Rosmarinen, som behöver lite vatten, trivdes inte alls i Zengrow och möglade bort. Om det gick att reglera vattentillförseln per växt missade testpersonen den egenskapen.

För Fiskars-odlingens del fanns en möjlighet att reglera vattnet med hjälp av krukor och kapillärmattor. Man kan lyfta en örtkruka högre upp i plastkrukan med hjälp av kapillärmattor, så att dess rötter får passligt med vatten. Växter som behöver olika mängder med vatten kan således samsas i odlingen.

Kungskonsumenten testar inomhusodlingar
Två veckor utan skötsel var för mycket för Fiskars. Kungskonsumenten testar inomhusodlingar Bild: YLE/ Heidi Korva

Ljudet från Zengrow delade testgruppens åsikter

En del av testgruppen tyckte att Zengrows porlande ljud var irriterande. Pumpfria Fiskars fick däremot beröm för sin ljudlöshet. Tregren bedömdes vara så gott som ljudlös.

Testgruppen ansåg att manickerna var lätta att använda - när de väl var hopsatta. Att bygga ihop Tregren-odlaren krävde en del fingerfärdighet. Testgruppen efterlyste tydligare instruktioner på den fronten.

Fiskars visade sig vara lättast att använda. Allt man behövde göra var att hälla i vatten.

Semestertider visade sig vara krävande för alla inomhusodlingar. Under en enveckas semester klarade sig en del av örterna. Var man borta två veckor dog alla örter. Ljuset blev helt enkelt för hett för örterna när de inte fick tillräckligt med vatten. Det lönar sig att släcka lamporna om man inte vågar lämna igång pumpen när man reser bort, konstaterade en testperson.

Plus och minus

1. Testets vinnare: Tregren Herbie Indoor Garden
Ca-pris: 109,90 euro. Hobbyhall 89,90 euro, Verkkokauppa.com 84,90 euro.

Kungskonsumenten testar inomhusodlingar
Kungskonsumenten testar inomhusodlingar Bild: Yle/ Tiina Lappalainen

För 2-6 växter: förpackningen innehåller två paket med näringsämne som räcker i två månader, läggs till vattnet med cirka tre veckors mellanrum i samband med att man byter vattnet.
Max vattenmängd: 2 l, vattennivån bör ligga mellan maximum- och minimumnivåerna. Vattenpump.

+ bra slutresultat, växterna håller och växer bra
+ rätt så enkel att installera och rengöra
+ snyggast
+ passar bra med inredningen
+ tillräckligt långa elsladdar

- kräver att man följer med vattennivån minst varannan dag
- knepig att bygga ihop
- saknar enkla instruktioner
- kunde vara större
- ojämnt botten, krukorna står inte så bra

2. Zengrow Kitchen Garden
Pris: 118,00 euro, Zengrow.

Kungskonsumenten testar inomhusodlingar
Kungskonsumenten testar inomhusodlingar Bild: Yle/ Tiina Lappalainen

För 6 växter: växtnäring för cirka tre månader. Lamporna bör vara på cirka 5 centimeters avstånd från växterna.
Ska rengöras varannan månad i samband med att vattnet byts, samt en gång per halvår i till exempel diskmaskin. Vattenpump, mätare för vattennivån, små odlingskrukor och underlag för frön.

+ örterna håller bra
+ mynta och basilika växer otroligt bra
+ odlingsunderlaget fungerar bra
+ verkar proffsig

- högljudd: porlar
- alla örter får lika mycket vatten
- många delar, mest komplicerad
- stor, tar mycket utrymme
- ingen maskin för ett litet hem
- inte snygg

3. Fiskars Kitchen Garden Basic
Ca-pris: 170,00 euro. Verkkokauppa.com 137,90 euro.

Kungskonsumenten testar inomhusodlingar
Kungskonsumenten testar inomhusodlingar Bild: Yle/ Tiina Lappalainen

Förpackingen innehåller två örtstöd och två kapillärmattor att reglera vattentillförseln med. Örtunderlaget kan läggas i diskmaskin, kupan tvättas för hand. Ingen pump som för oväsen.

+ lätt att använda och tydlig
+ totalt ljudlös
+ lätt att sköta
+ tillräckligt lång elsladd
+ behöver inte vattnas så ofta

- opraktisk kupa
- örterna växer in i varandra
- trång, utrymme för cirka fyra örter
- sämst växtresultat
- inte snygg, konstig design
- saknar tydligare instruktioner om hur man lägger i vattnet
- dill, koriander och persilja dör på några dagar
- växterna möglar
- avsaknaden av rinnande vatten gör det inte möjligt att odla frön

Tiina Lappalainen
Den ursprungliga texten med Kungskonsumentens test på Kungskonsumentens sidor.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3447

Trending Articles


"Hustrun lämnar Martin Timell"


Bygga uterum med en betongplatta


Lars Lundström


Låga straff för våldsamma invandrarbröder


Emma och Hans Wiklund separerar


Dags att slå på Piñata!


Linda Bengtzings nakenbilder på nätet


Olycka i Godby – körfält avstängt


AIK Manschettknappar 177mm


Frida Ahlberg och Jimmie Ahlberg har blivit föräldrar.



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>