
På Pellinge i Borgå skärgård kan man se en turkosfärgad smet längs med strandremsan. Enligt forskaren Tero Myllyvirta är det rester av blågröna alger som syns ovanligt bra då havsvattnet just nu är lågt.
I slutet av veckan stötte Pellingebon Janette Englund på någonting utöver det vanliga under en promenad på sydvästra Stor-Pellinge. Vid strandbrynet var havsbottnen turkosfärgad och Englund frågade sig förstås vad som kan ha orsakat den besynnerliga färgen som nämast påminner om målfärg. Hon lade upp ett foto på Facebook med frågan om hur vårt hav egentligen mår?
Tero Myllyvirta är forskare och efter en blick på fotot kan han konstatera att det är frågan om rester av blågröna alger.
–Den här turkosa färgen hör ju inte till vår finländska natur, så därför reagerar man på det.
Havsvattnet är ovanligt lågt
Resterna av blågröna alger samlas på havsbottnen när vattentemperaturen sjunker. Just nu kan man se färgen extra bra eftersom havsvattnet är så lågt, vilket är ovanligt den här tiden på året. Havsvattennivån är cirka en halv meter lägre än vanligt, berättar Tero Myllyvirta.
–När blågröna alger dör sjunker de till botten, så det här fenomenet är ingenting ovanligt. Just nu syns den klara färgen bara ovanligt bra när vattnet är lågt och det är fuktigt i luften. Färgen nästan strålar.
Det är alltså frågan om en alldeles typisk företeelse i den finländska naturen, även om det ser spännande ut, konstaterar Myllyvirta.
Inte giftiga
När havstemperaturen är varmare är de blågröna algerna är aktiva och därför giftiga. Men så här sent på hösten behöver man inte vara rädd för algresterna.
–Det är inte farligt den här tiden på året. Den enda risken som finns är att man halkar om man går på stranden, säger Myllyvirta.
På bilden kan man också se grön växtlighet på bottenstenarna. Det är en makroalg vid namn grönslick, berättar Myllyvirta.
–Det är alldeles vanligt att den täcker havsstränderna. Nuförtiden ökar inte mängden grönslick längre eftersom utsläppen i havet minskar.